MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsza restauracja w Polsce. Rozstrzygnięcie konkursu pod Wrocławiem, Polskie Skarby Kulinarne. Zobacz laureatów konkursu

Tomasz Pawlak
Tomasz Pawlak
Zakończyła się już 6. edycja konkursu Polskie Skarby Kulinarne, organizowanego pod patronatem MAKRO Polska.
Zakończyła się już 6. edycja konkursu Polskie Skarby Kulinarne, organizowanego pod patronatem MAKRO Polska. Tomasz Pawlak / Polska Press
Dobiegła końca piąta edycja plebiscytu na najlepszą restaurację w Posce. Wzięło w niej udział blisko 600 restauracji z 15 regionów Polski, spośród których wyłoniono 19 laureatów. Uroczyste wręczenie nagród odbyło się 11 czerwca w Winnicy Adoria na Dolnym Śląsku. Wydarzeniu towarzyszyła premiera unikalnego wydania albumu „Kulinarna Podróż po Polsce”. Kuchnia polska to autentyczne bogactwo smaków, które kształtowało się przez wieki. Program edukacyjny Polskie Skarby Kulinarne, organizowany przez sieć hurtowni MAKRO Polska, ma na celu poszerzenie wiedzy o kulinarnej tradycji naszego kraju zarówno wśród szefów kuchni, jak i konsumentów.

Spis treści

Kolejna edycja konkursu Polskie Skarby Kulinarne

Zakończyła się już 5. edycja konkursu Polskie Skarby Kulinarne, organizowanego pod patronatem MAKRO Polska. Konkurs na najlepszą restaurację został zainicjowany w jubileuszowym roku 2018, w stulecie odzyskania niepodległości przez Polskę. Wówczas narodził się pomysł, aby świętować ten jubileusz w sposób kulinarny, promując polską kuchnię. Powstała wtedy książka "100 receptur na 100-lecie niepodległości", stworzona przez szefów kuchni z różnych regionów. Publikacja ta została rozesłana do wszystkich polskich ambasad na całym świecie. Właśnie na fali obchodów 100-lecia niepodległości pojawiła się idea, aby wyróżniać i doceniać regionalne restauracje.

Piąta edycja plebiscytu za nami

W piątej edycji plebiscytu konsumenckiego „Najlepsza Restauracja 2024” wzięło udział niemal 600 restauracji z 15 regionów. Konsumenci, biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę panującą w lokalu, głosowali na wybrane restauracje, poprzez kliknięcie symbolu korony na stronie internetowej programu. Miejsca, które otrzymały największą liczbę koron, zdobyły tytuł Najlepszej Restauracji 2024 programu Polskie Skarby Kulinarne i zostały zaprezentowane wyjątkowym albumie pt. „Kulinarna podróż po Polsce”, wydanym przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Wyłoniono 19 laureatów, spośród których najwięcej głosów otrzymały: Restauracja & Karczma Staropolska, Restauracja DaVinci oraz Restauracja Akcent.

– Poszukujemy najlepszych smaków kuchni polskiej – mówi Magdalena Figurna, Menadżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej MAKRO Polska. – Głównym celem zarówno plebiscytu, jak i programu Polskie Skarby Kulinarne jest budowanie świadomości na temat rodzimej kuchni oraz wsparcie i docenienie lokalnych restauracji. Wyboru zwycięzców dokonują konsumenci, którzy oprócz dań oceniają także obsługę lokalu – dodaje.

Co łączy laureatów najlepszej restauracji 2024 r.

Laureaci to restauracje, które z dużym szacunkiem podchodzą do tradycji kulinarnej, jednocześnie wprowadzając innowacyjne rozwiązania. Serwują nowoczesną kuchnię polską. Często są usytuowane w ciekawych miejscach historycznych lub w lokalizacjach nawiązujących do danego regionu wystrojem i atmosferą. To również miejsca, które mają wieloletnie doświadczenie na rynku.

6 edycja konkursu Polskie Skarby Kulinarne
Zakończyła się już 6. edycja konkursu Polskie Skarby Kulinarne, organizowanego pod patronatem MAKRO Polska.Tomasz Pawlak / Polska Press

Kim są laureaci konkursu.

Na liście laureatów znajduje się wiele interesujących nazw. Na przykład, restauracja Powroty w Łowiczu wyróżnia się nowoczesnym podejściem do kuchni polskiej. Restauracja Zielony Piec z Warmii w Olsztynku oraz schronisko Bukowina w Bukowinie Tatrzańskiej kultywują tradycyjne dania regionalne.

Reaktywacja po pandemii

Po pandemii wznowiono spotkania z laureatami najlepszych restauracji. W zeszłym roku finał konkursu odbył się w winnicy Srebrna Góra w Krakowie. W tym roku finał miał miejsce w winnicy Adoria pod Wrocławiem. Organizatorzy planują, aby co roku finał odbywał się na innym szlaku winnym. Winnice zapewniają ciekawą opowieść o regionie zarówno pod względem winiarskim, jak i kulinarnym.

6 edycja konkursu Polskie Skarby Kulinarne
Zakończyła się już 6. edycja konkursu Polskie Skarby Kulinarne, organizowanego pod patronatem MAKRO Polska.Tomasz Pawlak / Polska Press

Kuchnia polska

Kuchnia polska to nie tylko bigos, żurek i kotlet schabowy, lecz prawdziwe bogactwo smaków, które ewoluowało przez wieki. Program Polskie Skarby Kulinarne, prowadzony przez sieć hurtowni MAKRO Polska, ma na celu zwiększenie świadomości Polaków o naszej kulinarnej tradycji. Chcemy, aby nasi rodacy bardziej docenili kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych. Historyczny polski rosół przypomina zupę Pho, pasztet w dawnej Polsce był uważany za potrawę luksusową, a pierwsza znana książka kucharska powstała już w XVII wieku.

Zobacz zdjęcia z finału konkursu.

Zakończyła się już 6. edycja konkursu Polskie Skarby Kulinarne, organizowanego pod patronatem MAKRO Polska.

Najlepsza restauracja w Polsce. Rozstrzygnięcie konkursu pod...

Cel plebiscytu Polske Skarby Kulinarne

Plebiscyt Polskie Skarby Kulinarne ma na celu promowanie kuchni polskiej, która posiada niezwykłą tradycję, bogactwo historycznych źródeł oraz zapomniane smaki. W polskiej kuchni tkwi wiele nieodkrytych możliwości. Niestety, okres socjalizmu doprowadził do zapomnienia wielu cennych elementów naszej kulinarii. Wiele dań i produktów czeka na ponowne odkrycie.

Wydarzeniu towarzyszyła premiera najnowszego wydania albumu „Kulinarna podróż po Polsce”. Jest to unikalna publikacja, która łączy opowieść o kuchni regionów, prezentację laureatów plebiscytu „Najlepsza Restauracja 2024” z bogactwem przepisów kuchni polskiej autorstwa szefów kuchni Akademii Inspiracji MAKRO. Album jest dostępny na stronie Gazetka Promocyjna MAKRO - Kulinarna podróż po Polsce - Strona 1

Lista laureatów konkursu Najlepsza Restauracja 2024

Zwycięzcy ogólnopolscy
1. Restauracja & Karczma Staropolska (Kraków)
2. Restauracja Da Vinci (Świętokrzyskie)
3. Restauracja Akcent (Trójmiasto)

Zwycięzcy regionalni
- Restauracja Starówka (Kujawy)
- Miła Moja Rodzinny Dom Restauracyjny (Kraków)
- Restauracja w Hotelu Platan (Podkarpackie)
- Restauracja Powroty (Łódź)
- Restauracja Piwnica pod św. Kazimierzem (Lubelszczyzna)
- Restauracja Galeria Smaku (Śląsk)
- Restauracja Czarny Bocian (Wielkopolska)
- Restauracja Kuchania Tatarska u Alika (Podlasie)
- Restauracja z Zielonym Piecem (Warmia i Mazury)
- Restauracja Szyszka Chmielu, Restauracja P jak Pysznie, Restauracja Wrocławska (Wrocław)
- Restauracja  Future & Wine, Restauracja Hektor1970 (Warszawa)
- Schronisko Bukowina, Tabakowy Chodnik (Zakopane)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na boleslawiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto