Kawa na dobry początek dnia. Odkryj 11 sposobów na pyszne napoje, które dodadzą ci energii. Daj się zaskoczyć smakiem i aromatem
Kawa po wietnamsku
Kawa po wietnamsku to kolejny sposób na zrobienie deseru z kofeiną. Przygotowywany jest za pomocą specjalnego zaparzacza (phin), który pozwala powoli spływać naparowi. Taka kawa podawana jest ze słodkim mlekiem skondensowanym. Ważne, aby obie warstwy były widoczne podczas serwowania i mogły też cieszyć oczy.
Kawa po wietnamsku
Składniki:
12 g zmielonej kawy
200 ml wody
30 ml mleka skondensowanego[/lista]
Mleko skondensowane trzeba wlać do filiżanki lub szklanki. Następnie kawę należy zaparzyć za pomocą wietnamskiego naczynia phin. W takim przypadku naczynie ze zmieloną kawą trzeba umieścić nad skondensowanym mlekiem i czekać, aż kawa powoli się zaparzy.
Jeżeli nie dysponujemy wietnamskim zaparzaczem, to namiastkę smaku można osiągnąć sięgając po napar z kawiarki. Gotową kawą należy uzupełnić filiżankę lub szklankę.