Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych będzie sprawdzać kandydatów na kucharzy
ZSOiZ od wielu lat kształci kucharzy i techników gastronomii. Kilka dni temu szkoła nabyła uprawnienia do przeprowadzania u siebie egzaminów końcowych potwierdzających kwalifikacje w zawodzie kucharz małej gastronomii. – To duży prestiż dla szkoły i powiatu – mówi dyrektor placówki Laura Słocka - Przydróżna. – Uzyskanie tych uprawnień nie było łatwe.
Popularny Gastronom musiał spełnić ostre kryteria wymagane przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Po uzyskaniu uprawnień ZSOiZ stał się centrum egzaminacyjnym na teren kilku powiatów. Ale dzięki zezwoleniu zyskają też uczniowie szkoły. Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu ma dofinansować placówkę (około 30 tys. złotych), a pieniądze pójdą na doposażenie pracowni do praktycznej nauki zawodu.
Kto zapłaci za budowę fabryki Izery w Jaworznie?