Agroturystyki rywalizują
Czternaście gospodarstw agroturystycznych z ziemi wałbrzyskiej bierze udział w tegorocznej edycji powiatowego konkurs na najlepiej zorganizowane gospodarstwo agroturystyczne. Rywalizację organizuje 19. raz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu - Powiatowy Zespół Doradców w Wałbrzychu a także Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu. Agroturystyki, które zwyciężają w powiecie biorą udział w konkursie wojewódzkim. Komisja konkursowa sprawdza estetykę agroturystyki i jej otoczenia, gościnność właścicieli, atrakcje przygotowywane dla gości, innowacje, czy podawane są w nich produkty regionalne i czy turyści mają w gospodarstwie kontakt ze zwierzętami. Oceniający wydadzą werdykt we wrześniu. Nasza redakcja objęła rywalizację patronatem, podczas lata będziemy przedstawiać konkursowe gospodarstwa.
Agroturystyka Pod gruszą z Borówna
Agroturystyka „Pod gruszą” prowadzoną przez Rodzinę Durkaczów z Bórówna (gmina Czarny Bór) to miejsce w którym spragnieni sielskości turyści odnajdą wszystko to co najlepsze w dolnośląskiej wsi. Jest mleczko prosto od krowy, jajko od kury, zachwycający widok na góry i… basen dla ochłody.
Gospodarstwo Agroturystyczne "Pod Gruszą" prowadzą Państwo Ewa i Stanisław Durkaczowie w malowniczej wsi Bórówno w gminie Czarny Bór. Dom, choć nie widać tego na pierwszy rzut oka na 170 lat. Ozdobą jednego z pokojów jest zabytkowy piec z końca XIX wieku na którym zachowały się wspaniałe, neorenesansowe zdobienia. Domostwo położone jest na zboczu góry, na wysokości 600 m.n.p.m, otoczone pięknym sadem owocowym. Z tarasu widokowego roztacza się zachwycający krajobraz na góry lasy i pola uprawne. Można podziwiać m.in. Masyw Trójgarbu 778 m.n.p.m.
W 5-hektarowym gospodarstwie uprawiane są zboża, ziemniaki i jarzyny. Państwo Durkaczowie zajmują się również hodowlą bydła. Produkty wytworzone w gospodarstwie są bazą do posiłków sporządzanych dla gości i rodziny. W jadłospisie często występują grzyby, jagody i maliny zbierane w pobliskich lasach. Goście zapraszani są również przez gospodarzy na wspólne zbieranie runa leśnego.
-W naszym gospodarstwie dzieci dowiadują się, że mleko nie jest z kartonu, a jajko ze sklepu - mówi Pani Ewa Durkacz. Gospodyni regularnie bierze udział w konkursach kulinarnych organizowanych w Powiecie Wałbrzyskim. Niezmiennym powodzeniem wśród wypoczywających "Pod gruszą" agroturystów cieszą się gołąbki zapiekane w piecu. Popisowe dania Pani Ewy to także zupa grzybowa z rozmarynem (III miejsce na Festiwalu Zupy w Jedlinie Zdroju) oraz kaczka luzowana faszerowana kaszą i podrobami.
W domu „Pod gruszą” znajdują się nieduży basen kąpielowy, a po sąsiedzku 20-arowy staw rybny, gdzie goście mogą wędkować i wypoczywać. Gospodarze proponują pobyt w pokojach, 2, 3 i 4 osobowych z telewizorem. Jest osobna łazienka dla gości. Do ich dyspozycji są również salon z kominkiem i telewizją satelitarną, kącik wypoczynkowy z grillem i ogniskiem. Można wynająć również narty biegowe, rowery, stół do tenisa i książki. Jak widać atrakcji co nie miara, dlatego też „Pod gruszą” ma już swoich wiernych fanów. W gospodarstwie Durkaczów bardzo często zatrzymują się goście z całej Polski, ale także z Niemiec, głownie ze Szwarcwaldu.
Gospodarstwo Agroturystyczne "Pod Gruszą"
Ewy i Stanisława Durkaczów
Borówno 59
58-379 Czarny Bór
Tel: 74 845 04 60
Poznaj też inne **AGROTURYSTYKI**
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?